Hur vi lär våra barn

Idag var jag och sonen nere på Ribban för ett bad. Vi var tämligen ensamma i blåsten. På Ribbans cykelväg var det dock som vanligt en del trafik. Bland annat en pappa med sin son som väckte min nyfikenhet. Sonen skulle lära sig cykla – det vinglade en del men såg bra ut. 200 meter längre bort cyklade han in i en stolpe vilket fick mig att minnas Bosse Angelöw, professor i socialpsykologi som berättade om när han skulle lära sin son å cykle (Angelöw är från Gotland).

Bosse hade valt ut en fin cykelväg inne i skogen. Han gav sin son de sista instruktionerna – akta dig för hålen. Vad händer? Sonen cyklar i hålen, igen å igen å igen. Bosses tålamod tryter, irritationen stiger. (om sonen bara lyssnade!?!)

Han frågade oss om vi kunde förstå?

Vad hade han gjort? Jo, han hade i bästa välmening stakat ut problemen och därmed fått sonen att fokusera på desamma. För att undvika hålen så tittade han på dem och ja, styrde därefter rakt på dem så klart.

Föreläsningarna med Bosse Angelöw är något jag saknar från Universitetet – jag minns de fortfarande trots att det nu är 12 år sedan.

Historien är rolig att lyssna på med Angelöws dialekt. Hans egen slutsats var att han skulle ha gett sin son en instruktion om att ta sikte på något längre fram, på en kurs förbi problemen så hade det hela löst sig. Så vad tar du sikte på idag? Problemen eller vägen bortom dem?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s